Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūts rīko diskusiju ''Kas jauns pusaudžu un jauniešu atkarību profilaksē?''. Diskusija notiks 10. aprīlī plkst. 12.00 LU SZF Berlina auditorijā, Lauvas ielā 4.

Ir pagājis gandrīz gads kopš LU SZF SPPI pētnieku un atkarības profilakses ekspertu diskusijas par atkarības problēmām un risinājumiem.

Šī gada februāra beigās ziņu aģentūras izplatīja pasaulē ziņu, ka Jaunzēlandes valdība ir atcēlusi pavisam nesen (2022. gadā) pieņemto likumu, kas paredzēja aizliegt pārdot tabakas produktus cilvēkiem, kas dzimuši pēc 2008. gada. Tabakas industrijas uzvara vai racionāls solis, apzinoties sasteigta lēmuma negatīvo ietekmi uz smēķētājiem, mazumtirgotājiem un noziedzības līmeni? Kā politiskā regulējuma un tirgus pārmaiņas ietekmē atkarību izraisošo vielu (tai skaitā marihuānas un nikotīna) lietošanu pusaudžu un jauniešu vidū?

Pretstatā marihuānai, par kuras legalizāciju sabiedrībā tiek diskutēts (Lands, 2019), nikotīnu saturošo produktu izpaltības jomā notiek pāreja uz stingrāku regulējumu.Tas sabiedrībā rada zināmu apjukumu. Pašreizējais tabakas produktu aprites regulējums ir stingrāks nekā pirms gadiem 20 - cenas ir daudz augstākas, pieejamība zemāka, ieviesti reklāmas un smēķēšanas publiskās vietās ierobežojumi. Tas ir veicinājis alternatīvo produktu - e-cigarešu, karsējamo tabakas ierīču, nikotīna spilventiņu un vienreizējās lietošanas tvaicēšanas ierīču (Latvijā tik populāro saltu) izplatības pieaugumu, īpaši jauniešu un pusaudžu vidū. Visā pasaulē pašreizējais cigarešu smēķēšanas līmenis joprojām ir augsts, īpaši 15 gadus vecu jauniešu vidū (Inchley et al., 2020, 29). Latvijā regulāras smēķēšanas izplatība kopš 2003. gada nav būtiski mainījusies un regulāri smēķē aptuveni 36% iedzīvotāju (Putniņa & Brants, 2020, 25). Lai gan regulāro smēķētāju īpatsvars 15–16 gadus veco skolēnu vidū ir samazinājies no 25,8% 1999. gadā līdz 11,7% 2019. gadā (ESPAD, 2019), joprojām nav atbildes uz jautājumu, vai e-cigarešu un citu alternatīvu tabakas un nikotīna izstrādājumu straujā izplatība pusaudžu un jauniešu vidū var izskaidrot šo tradicionālo nikotīna produktu lietošanas samazināšanos. Tiesiskā regulējuma, tirgus un, iespējams, arī plašākas pārmaiņas sabiedrībā saistībā ar Covid-19 kombinācijā ar atkarību izraisošo vielu izplatības datiem liecina, ka sabiedrībā, īpaši pusaudžu un jauniešu vidū, notiek uzvedības pārmaiņas.

Pasākuma moderators – žurnālists Uģis Joksts.

Diskusijai varēs sekot līdzi arī tiešraidē LU SZF Facebook lapā: https://www.facebook.com/LUSZF

LU SPPI regulāri rīko diskusijas, kurās par jauniešu un pusaudžu atkarību profilaksi domās dalīties aicināti dažādu ieinteresēto pušu pārstāvji – sociologi, sociālie darbinieki, mediķi, Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra un NVO pārstāvji.
 

Dalīties